четвер, 10 жовтня 2024 р.

"Барвистих днів, чарівництва і магії, радості і світла!" - Бесіда

     


      11 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Головна мета свята – поширити у суспільстві інформацію про ті болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі – нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

   10 жовтня 2024 року в Бібліотеці-філія сімейного читання для дівчаток провели бесіду про  свято.

  Цей день є глобальною ініціативою, спрямованою на захист прав дівчаток та вирішення проблем, з якими вони стикаються в усьому світі.

   Неповнолітні дівчатка стикаються з дискримінацією і насильством, а також з такими проблемами, як примусове заміжжя та рання вагітність. Це особливі проблеми, що пов’язані з гендерною нерівністю та дитячим віком. Водночас дівчатка-підлітки мають всі права на безпечне життя, здобуття освіти, здоров’я в період розвитку, під час дорослішання та перетворення в жінок. За ефективної підтримки дівчата мають змогу цілковито реалізувати свій потенціал та стати повноцінною частиною цього світу: люблячими матерями, хорошими працівниками, успішними підприємцями, досвідченими наставниками, головами домогосподарств і політичними лідерками.

   Дівчата в усьому світі стикаються з багатогранними проблемами, серед яких обмежений доступ до якісної освіти, примусові шлюби, дитяча праця та гендерно зумовлене насильство. Дівчата продовжують стикатися з економічними та соціальними бар’єрами на шляху доступу до інтернету та пристроїв, що підкреслює необхідність цифрової інклюзії та грамотності.

   Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Резолюцію 66/170 19 грудня 2011 року, в якій проголосила 11 жовтня Міжнародним днем дівчаток. Вже наступного року, 11 жовтня міжнародна спільнота вперше святкувала цей день. Цей день має вирішальне значення для привернення уваги до необхідності вирішення проблем, з якими стикаються дівчата, а також для сприяння розширенню прав і можливостей дівчат та реалізації їхніх прав людини.


















\


Немає коментарів:

Дописати коментар