середа, 16 жовтня 2024 р.

"Хліба на столі всім Миру на Землі" - інформаційна година


    Щороку 16 жовтня в світі відзначають Всесвітній день хліба та Всесвітній день здорового харчування. Ці два свята не випадково збігаються, адже хліб завжди був основою раціону людей, а питання здорового харчування стає дедалі важливішим у сучасному світі.
  16 жовтня 2024 року в  Бібліотеці - філія сімейного читання відбулася інформаційна година "Хліба на столі всім Миру на Землі".
  Хліб має глибоке значення в культурі багатьох народів світу. В Україні, наприклад, хліб є символом достатку, гостинності та миру. Традиційно його подають на рушнику як символ пошани до гостей.

   Здорове харчування є основою профілактики багатьох захворювань, таких як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання. Воно полягає в споживанні різноманітної, натуральної та поживної їжі, яка містить вітаміни, мінерали, білки, жири та вуглеводи в правильних пропорція.

   Хліб має глибоке значення в культурі багатьох народів світу. В Україні, наприклад, хліб є символом достатку, гостинності та миру. Традиційно його подають на рушнику як символ пошани до гостей

   Здорове харчування є основою профілактики багатьох захворювань, таких як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання. Воно полягає в споживанні різноманітної, натуральної та поживної їжі, яка містить вітаміни, мінерали, білки, жири та вуглеводи в правильних пропорція.






Читання художньої літератури про хліб.

Казки: «Легкий хліб», «Казка про золоту зернину».
Оповідання: С. Дацкевіч «Від зерна до короваю», С. Ремізов «Хлібний голос», Я. Акім «Хліб», В. Токмакова «Що таке хліб», М. Самкова «Про хліб», П. Коганів «Хліб - наше багатство», Г. Поволоцький «Бувальщина».

четвер, 10 жовтня 2024 р.

"Барвистих днів, чарівництва і магії, радості і світла!" - Бесіда

     


      11 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Головна мета свята – поширити у суспільстві інформацію про ті болючі проблеми, з якими мають справу неповнолітні діти жіночої статі у всьому світі – нерівність, незахищеність та соціальна несправедливість.

   10 жовтня 2024 року в Бібліотеці-філія сімейного читання для дівчаток провели бесіду про  свято.

  Цей день є глобальною ініціативою, спрямованою на захист прав дівчаток та вирішення проблем, з якими вони стикаються в усьому світі.

   Неповнолітні дівчатка стикаються з дискримінацією і насильством, а також з такими проблемами, як примусове заміжжя та рання вагітність. Це особливі проблеми, що пов’язані з гендерною нерівністю та дитячим віком. Водночас дівчатка-підлітки мають всі права на безпечне життя, здобуття освіти, здоров’я в період розвитку, під час дорослішання та перетворення в жінок. За ефективної підтримки дівчата мають змогу цілковито реалізувати свій потенціал та стати повноцінною частиною цього світу: люблячими матерями, хорошими працівниками, успішними підприємцями, досвідченими наставниками, головами домогосподарств і політичними лідерками.

   Дівчата в усьому світі стикаються з багатогранними проблемами, серед яких обмежений доступ до якісної освіти, примусові шлюби, дитяча праця та гендерно зумовлене насильство. Дівчата продовжують стикатися з економічними та соціальними бар’єрами на шляху доступу до інтернету та пристроїв, що підкреслює необхідність цифрової інклюзії та грамотності.

   Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла Резолюцію 66/170 19 грудня 2011 року, в якій проголосила 11 жовтня Міжнародним днем дівчаток. Вже наступного року, 11 жовтня міжнародна спільнота вперше святкувала цей день. Цей день має вирішальне значення для привернення уваги до необхідності вирішення проблем, з якими стикаються дівчата, а також для сприяння розширенню прав і можливостей дівчат та реалізації їхніх прав людини.


















\


вівторок, 8 жовтня 2024 р.

"Гарний настрій - моє здоров'я" - пізнавальна бесіда

   10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я, покликаний підвищити рівень обізнаності суспільства про проблеми психічного здоров’я та мобілізувати зусилля на його підтримку.
   З цієї нагоди 8 жовтня 2024 року в Бібліотеці сімейного читання було проведено спільний захід з вчителькою ГПД Лимар К.І. "Гарний настрій - моє здоров'я".
 Мета заходу — навчити дітей контролювати свої емоції, знижувати стрес, подолати тривогу та страх, адаптуватися до навчального року, займатися саморозвитком та підтримувати здоровий образ життя.
   Сучасне суспільство відчуває негативний вплив війни на психічне здоров’я населення. Це стало серйозним викликом для суспільства. Відновлення здоров'я — актуальне завдання в усі часи і для кожного!
  За даними ВООЗ, маємо шокуючу статистику: від психічних розладів страждають майже 1 мільярд людей у світі; щороку 3 мільйони людей вмирають через зловживання алкоголем; кожні 40 секунд одна людина у світі закінчує своє життя самогубством.
   Складним завданням є стабілізація власного психологічного здоров’я та підтримка здоров’я ближнього.
Психологічно здорова людина – це насамперед людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита і пізнає себе і навколишній світ не тільки розумом, а й почуттями, інтуїцією.
  "Людина є здоровою і щасливою не тоді, коли у неї немає проблем, а тоді, коли вона вміє їх вирішувати".



                                                               
                                                                       

                                                 


      








середа, 2 жовтня 2024 р.

"Слава Героям" - інформаційна хвилинка


    1 жовтня українці вже другий рік  відзначають День захисників і захисниць. Для українців цей день – можливість вшанувати воїнів, які захищають незалежність та суверенітет України. У День захисників і захисниць заведено згадувати не лише героїв сьогодення, які щодня боронять кордони нашої держави від країни-агресора, але й ветеранів Другої світової війни, наших предків козаків, які виборювали право за незалежність.
  1 жовтня  також святкують Покрову Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Покрова оберігає й оборонців сьогодення. Разом з усіма українцями захисники просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів.
   День захисників і захисниць почали відзначати з 2014 року. Після російської анексії українського Криму свято встановили в одну дату з православним торжеством Покрови Пресвятої Богородиці – 14 жовтня.
У 2023 році Українська праволсавна церква (Православна церква України) та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський церковний календар. Свято Покрова Пресвятої Богородиці відзначається 1 жовтня. Відповідно до указу нинішнього президента України Володимира Зеленського, змінилися і дати двох українських свят – День захисників та захисниць України і День українського козацтва.