четвер, 27 червня 2024 р.

"Знаємо свої права - виконуємо свої обов'язки" - Книжкова виставка

  28 червня червня українці відзначають День     Конституції України. Цього дня ми вшановуємо головний документ нашої країни, який визначає державний устрій країни та гарантує права громадян.

  Першою українською державною збіркою законів історики вважають ухвалену в 1710 році Конституцію Пилипа Орлика.

 Документ регулював відносини між гетьманом і запорізькими козаками, висловлюючи інтереси останніх. Чинності ця конституція так і не набула.

  Другу в нашій історії конституцію ухвалила Центральна Рада УНР 1918 року. Головним у розробці законів був історик Михайло Грушевський. Конституція проголошувала незалежність УНР і визначала парламентський устрій держави. Незабаром після цього в країні стався переворот Скоропадського, і документ було скасовано.

   Зі здобуттям незалежності з'явилася необхідність у головному зводі законів країни. Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року Верховною Радою. На документі депутати вперше склали присягу на вірність Україні.

В Бібліотеці сімейного читання  предоставлено книжкову виставку "Знаємо свої права - виконуємо свої обов'язки з 26 червня по 30 червня 2024 року. 








Немає коментарів:

Дописати коментар