четвер, 29 квітня 2021 р.

" Великдень - це сімейне свято"

    Разом з пробудженням природи від зимового сну на нашій землі, в Україні, починається цикл народних весняних свят. Ці свята пов’язані зі стародавніми віруваннями, звичаями. Головним святом весняного циклу є
Великдень.
  Це – одне з найбільших й найшановніших після Різдва християнських свят. Воно приурочене воскресінню Хреста. А в сиву давнину наші предки відмічали на Великдень свято язичницького бога Сонця Ярила.   
   До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки.   Великдень – це час радості і тріумфу.

   Яйце — символ життя, весни, сонця, символ Воскресіння Христа.  Колір писанки також має значення як і набір символів. Вона розписана традиційними символами за допомогою воску і барвників, несе магічне та обрядове значення.     Існує  ще один вид розписного яйця, малюнок та колір якого, на відміну від писанки, не підкоряється традиціям, а наноситься майстром на власний розсуд.

  Великдень – родинне свято, адже на нього збирається уся родина.  І доки  ми будемо шанувати традиції наших пращурів,  доти й буде світ, буде жити ненька - Україна.

  Вітаємо своїх читачів з Великоднем! Будьте всі здорові та щасливі, Божої Вам благодаті! Дуже скучили за Вами. Після карантину з нетерпінням чекаємо Вас!




Немає коментарів:

Дописати коментар