пʼятницю, 12 березня 2021 р.

"Ну що б, здавалося, слова..." - літературно-поетичне свято

Перші березневі дні на нашій землі пов’язані з іменем Тараса Григоровича Шевченка, його славою, його духом, його мудрістю та любов’ю до України. В СШ №151 відбулось літературно-поетичне свято для учнів 5-7 класів. Вчителька української мови Осичнюк Олена Анатоліївна виступила з вітальним словом. Завідувач бібліотеки сімейного читання Калюжна Любов Леонтіївна була запрошена до участі в роботі журі. Вона розповіла про цікаві маловідомі факти з життя видатного Кобзаря. Зокрема, що освіта митця всього 2 класи. Здобував він її у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури. Мова йде про «Кобзар», який було перевидано понад 8 мільйонів разів. У Черкасах навіть створено цілий Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка, присвячений цій віршованій збірці. Знаходиться в будинку братів Цибульських і містить чимало раритетних видань цієї книги. Його часто називають єдиним у світі музеєм однієї книги. Поезію нашого Митця слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською. У світі встановлено аж 1384 пам'ятники Шевченку, з них в Україні - 1256. Це найбільша у світі кількість монументів, встановлених діячеві культури.
 Учні декламували вірші Т.Шевченка. На заході були присутні завуч школи Давидова Любов Андріївна, вчителі української мови Бондаренко Олена Василівна та Осичнюк Олена Анатоліївна,  бібліотекар школи Куріненко Віра Тимофіївна.

 

В бібліотеці до дня народження Т.Шевченка підготували виставку-вшанування "Учитель прекрасного і вічного", читачі мають змогу ознайомитись з книжковими новинками та оглянути періодичні видання про великого Кобзаря. Тарас Григорович Шевченко є не тільки геніальним поетом, художником, а й справжнім символом боротьби українського народу. Його творчість досі актуальна, а його внесок у розвиток української культури неоціненний. Життя і творчість Тараса Шевченка не до кінця звідана сторінка нашої історії...


Немає коментарів:

Дописати коментар