середу, 3 лютого 2021 р.

"Допоможи пташині взимку" - виховний захід








"Вони летять, вертаються додому. 

Бо знову зарум'янилась весна. 

Вони шукають стежечку знайому, 

І лине в небі пісня голосна."


Пташки – наші найменші друзі і невід’ємна часточка природи. Вони прикрашають діброви і сади, тішать нас своїм чарівним співом. Їх весела дзвінка пісня , яскраве забарвлення оживляють природу і звеселяють наші серця, додають нам бадьорості і радості. Ось і наша бібліотека долучилася до учнів 3-Б класу СШ №151 (вчителька Глущенко Ж. В.) і 2 лютого 2021 року  завідувач бібліотеки сімейного читання Любов Леонтіївна Калюжна провела для них пізнавально-виховний захід "Допоможи пташині взимку"

Вона розповіла, що деякі птахи стали у людей символами: лебідь – символ вірності і любові, ворона і сова – символ мудрості, голуб – символ миру. А чи знаєте ви, що багатьом пташкам в різних країнах побудували пам'ятники? 
   - Горобцям – у Бостоні (США) за врятування від гусені, яка загрожувала врожаю. 
- Гусям – у Римі, за те, що врятували місто від ворога, зчинивши галас і цим попередили мешканців. 
- Голубам – у Парижі, за те, що принесли звістку про аварію англійського підводного човна під час Другої світової війни. 
Пам'ятники птахам: в Америці – чайкам, у США – горобцю, у Франції – голубам, у Італії – гусям, в Японії – лебедю, у Канаді – казарці. Зі свого боку діти підготували малюнки про птахів. Зима – важка пора для пернатих, тому варто їм допомогти перезимувати. Бібліотекар розповіла, що кількість зниклих видів обчислюється сотнями, а повне знищення птахів може спричинити за собою непередбачувані наслідки для людства. Тому головною метою проведеного заходу є збереження видового різноманіття та чисельності пернатих. На допомогу маленьким пернатим друзям прийшли учні, які в зимовий період підгодовували птахів, виготовляли годівниці, зроблені власноруч і розмістили їх на деревах на шкільному подвір'ї

"Годівничку змайстрував - пташечок нагодував!".

          


*****************

Зимові птахи України. (Інформація для ознайомлення)                                
Важко доводиться птахам узимку. Адже страшнішим за люті морози для них є голод. Синичка – велика трудівниця. Готуватись до зимового голоду вона починає ще весною або влітку. І до зими ця маленька пташечка може назбирати і сховати до 15 кг насіння і зернят. Проте взимку не завжди їй вдається знайти схованку. Тому доводиться шукати їжу під снігом або харчуватися у годівничках.

Снігурі. Як це не дивно звучить, але чим більші морози, тим спокійнішими виглядають снігурі. Зазвичай вони літають невеликими зграйками до 10 осіб. У люті морози снігурі сидять нерухомо і лише час від часу «оживають», щоб з’їсти яку-небудь ягідку чи насіння. Особливо полюбляють снігурі ягоди горобини.

Горобчики. Хоча горобчики і невибагливі у виборі їжі, проте взимку ці маленькі сірі пташечки потребують допомоги людини. Харчуються горобчики насінням, зерном, хлібними крихтами. Тому варто їх підгодовувати.

Дятли. Цікаво спостерігати за зимівлею дятлів. Вони можуть як відлітати у теплі краї, так і зимувати у рідних лісах. Зимують в дуплах, які самі й видовбують. Зазвичай, дятли харчуються комахами, ягодами і насінням, але взимку їхній раціон значно звужується. Їх рятує насіння ялинових і соснових шишок. І попри невелику кількість їжі, дятли є дуже щедрими птахами і з легкістю можуть поділитися їжею з іншими пернатими.

Сойки. Ці красиві птахи теж завчасно готуються до зими. Раціон сойки дуже різноманітний: комахи, ягоди, насіння, зерно, горіхи. Але взимку вони харчуються переважно жолудями. Ще восени сойки шукають жолуді і ховають у дуплах дерев, між корінням, під пеньками. Причому ховають лише відбірні жолуді, тому нерідко весною вони проростають. Завдяки хорошій пам’яті ці птахи з легкістю знаходять свої схованки.

Омелюхи. Ці птахи прилітають до нас в Україну з півночі: тайги та лісотундри. Живуть переважно у лісах. До населених пунктів не прилітають і не наближаються. Тому їх можна побачити лише далеко від "цивілізації". Годуються ягодами та омелею. Прилітають перші омелюхи до нас наприкінці листопада, на початку грудня. Зимують до середини квітня - початку травня. Потім відлітають назад на північ.

Щиглики. Зимують у ярах та на узліссі. Взимку, переважно харчуються зерном, тому їх часто можна зустріти на подвір'ї будинків, які розташовані близько до лісосмуги. Взимку ці птахи збираються у великі зграї. Так їм легше пережити холод. Харчуються також разом. Щиголь - це співочий птах. 

Немає коментарів:

Дописати коментар