четвер, 9 травня 2019 р.

«Червоні маки – символ пам’яті» - майстер-клас

8 та 9 травня в Україні, так само як у світі, відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.
Цього дня вшановують воїнів, "жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни". Офіційне гасло пам’ятних заходів – "1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо". Новим символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.
6 травня 2019 року, у переддень цих знаменних подій, завідувач бібліотекою сімейного читання Калюжна Любов Леонтіївна організувала патріотичний урок з елементами майстер-класу «Червоні маки – символ пам’яті» для учнів 3-го класу СШ  №151 (вчителька Бондаренко Оксана Анатоліївна). Для участі у цій акції  були запрошені наші друзі - колеги Бібліотеки ім. М.Стельмаха
Голосіївської ЦБС: завідувач бібліотекою Дрозденко Надія Гордіївна, бібліотекар 1-ої категорії Абакумова Тетяна Денисівна та головний бібліотекар Хілько Людмила Михайлівна. Абакумова Т. Д. розповіла дітям, що Україна відзначає День Перемоги з новим символом – червоним маком, який для європейців уособлює собою пам’ять про героїв, загиблих в боях. Провела разом з колегами майстер-клас «Маки пам’яті», докладно розповіла присутнім про тонкощі виготовлення макової квітки з тканини. Створюючи свою квітку, учні уважно слухали розповідь про ідею запровадження цього символу в Україні, адже у нас здавна кажуть: маки цвітуть там, де була пролита кров.

Бібліотекарі допомагали учням у створенні квітки та розповідали про їм цікаві історичні факти. 





Проведення таких спільних заходів з колегами-бібліотекарями дають змогу ближче пізнати діяльність бібліотеки, колективні традиції та особливості в обслуговуванні юних користувачів, напрацювання з різними групами та віковими категоріями читачів, робота з громадами та різноманітними організаціями. 



Також це корисно і для обміну досвідом. Це об'єднує і зближує бібліотекарів, розширює їх професійний світогляд і мотивує на допомогу та підтримку. Ми вважаємо, що таку практику потрібно постійно впроваджувати в нашій діяльності.
Зокрема, колеги дізнались, що особливість нашої бібліотеки - це локалізація на території СШ 151, де читацька активність проявляється "по дзвінку" на шкільну  перерву. 

 
Фото на згадку з власоруч виготовленими маками.
        Велике спасибі нашим колегам бібліотеки ім.Стельмаха 
за допомогу у проведенні патріотичного святкового заходу!

Немає коментарів:

Дописати коментар