суботу, 21 травня 2016 р.

"Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі"


Україно, носи вишиванку,

В будні і свята носи.

Бо ніде не знайдеш більше в світі

Неповторної диво краси!
19 травня 2016 року в бібліотеці  відбулася народознавча година (черговий спільний захід з бібліотекою №15) «Вишиванка – символ Батьківщини, дзеркало народної душі»,  приурочена Всесвітньому дню української вишиванки.
 Завідуюча бібліотекою "Чапаєвка" Любов Калюжна та бібліотекою №15 Алла Дубенюк в українському національному вбранні радо зустрічали маленьких читачів. 
В рамках цього Дня вишиванок відбулася книжкова презентація "Українські обереги, що не губляться в віках", під час якої учні ознайомились з історією цієї акції, традицією святкування, дізналися про мистецтво вишивки української сорочки. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів - бути оберегом, а вишиванка - це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код. 
"Вишила мати сорочку,
На свято вдягнула на дочку.
Шила вона, вишивала,
Пісні українські співала.
Бажала їй світлої долі,
Здоров’я та щастя доволі.
Троянди на грудях розкрились,
Мов зорі на небі з’явились".
Учні розповідали бібліотекарям про те, звідкіля у них з'явилися вишиті сорочки: комусь вона дісталась у спадок  від бабусі, комусь подарували батьки, а комусь вишили матуся або бабуся. Діти були у захваті і з гордістю ділились історіями своїх родинних вишиванок. Їх зацікавила література, представлена на виставці, різноманітні факти  українських традицій.
















 Такі бібліотечні акції допомагають глибше популяризувати роботу різних бібліотек, обмінюватися досвідом та... користувачами! Спільні заходи наших бібліотек вже стали доброю традицією в Голосіївській ЦБС!

 Перефразовуючи слова героя відомого кінофільму, хочеться побажати: 
"Давайте дружити районами, бібліотеками, читачами!"
Хай вам сміється доля журавлина,

Поля розлогі колосом цвітуть,

Нехай червоні ягоди калини

На вишиванках осявають путь!

Немає коментарів:

Дописати коментар