середу, 3 квітня 2024 р.

«Хліб—найцінніший скарб землі моєї» - Народознавча година


   Сьогодні 3 квітня 2024 року в Бібліотеці сімейного читання з дітьми ГПД СШ №151 з вчителькою Лимар Христина Ігорівна повели народознавчу годину «Хліб—найцінніший скарб землі моєї» про велику святість народу — про хліб наш насущний та підготували для дітей пізнавальну книжкову виставку. В усі часи, в усі віки, в усіх народів на землі було найбільшою святістю, коли на столі лежав хліб. Тяжко він діставався людям, але був найдорожчим за все на світі, бо давав життя.

   Недаремно ж і прислів’я є таке в народу: «Не ми хліб носимо, а хліб нас!» або «Не тяжко хліб носити, а тяжко без нього жити». У нашого народу є багато традицій, пов’язаних з хлібом, а тому ми сьогодні розповіли про них, щоб збагатити свої знання новими цікавими народними традиціями.

   Хліб здавна вважався символом святості, символом радості, щастя, здоров’я та багатства.

   Із хлібом зустрічали новонароджене дитя, з хлібом вітали й породіллю. Пізніше з хлібом ви­ряджали дитя "до Христа", а коли підросте, то з хлібом виряджали й до школи. З хлібом одружу­вали молодих, хлібом благословляли батьки дітей до шлюбу. З хлібом хоронили покійника, поклавши хлібину на труну.

   Із хлібом-сіллю зустрічають дорогих гостей. З хлібом входять уперше в новий дім.

   На думку вчених, вперше людина почала збирати й культивувати хлібні злаки понад 15 тисяч років тому. У кам’яному віці люди їли сирі, зерна, лише пізніше вони навчилися розтирати їх між каменями і змішувати з водою. Очевидно, звідси й веде свій початок історія про перші млинові жорна, перше борошно і перший хліб у вигляді рідкої каші.

   Христина Ігорівна підготувала слайд про види хлібних виробів. Де є хліб і вода - там голоду нема; коли є хліба край, то і під вербою рай, і стіл - престіл. А як хліба ні куска, то і в палаці тоска, і бесіда суха. Без перебільшення можна сказати: без хліба немає життя. Недарма у слів «жито» і «життя» один корінь. Діти малювали малюнки про хліб. На захід завітала ДАВИДОВА ЛЮБОВ АНДРІЇВНА - заступник директора з виховної роботи СШ №151, вдячні за підтримку, добрі слова.



                                                    














































Немає коментарів:

Дописати коментар