пʼятницю, 23 квітня 2021 р.

"Чорнобиль: трагедія, подвиг, застереження»

.

                   

 Дата 26 квітня 1986 року чорною та гіркою увійшла в історію людства. На благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, сталася аварія, яку вважають найбільшою в світі техногенною та екологічною катастрофою.

Чорнобильська трагедія – невгамовний біль України, межа в історії людської цивілізації. І ось вже четверте десятиліття ця незагоєна рана ятрить українську землю. Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, і сьогодні завдає шкоди здоров’ю мільйонів українців. Наслідки чорнобильської трагедії ще сотні літ відчуватимуть на собі майбутні покоління.

Мужність і героїзм людей, які взяли участь в ліквідації наслідків Чорнобильської аварії неможливо виразити словами. Вони боролися з ворогом, який страшніше за чуму, землетрус, цунамі і навіть страшніше озброєного до зубів агресора. А люди боролися і показували приклади героїзму кожну мить. Вони просто виконували свою роботу. Велика їм вдячність та пошана!

І для того, щоб Чорнобиль з його трагедією дійсно назавжди залишився у минулому, є один єдиний вихід – пам'ятати про нього.Минають роки, але ми ніколи не забудемо героїв-пожежних, які без вагань та роздумів першими по тривозі почали боротьбу з некерованим смертоносним лихом.

На шлях невидимого ворога стали мужні, рішучі та здатні на самопожертву люди. Кожна секунда перебування на місці катастрофи коштувала їм життя, але вони працювали в зоні радіаційного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії.

Життя триває… І цим ми зобов’язані Героям Чорнобиля, які ціною власного життя та здоров’я подолали найбільшу техногенну катастрофу ХХ століття. Вони врятували нас, вони врятували планету. Але, на превеликий жаль, більшості з них вже немає з нами. Вічна пам’ять та низький уклін загиблим ліквідаторам.

У системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій працює понад чотириста учасників ліквідації наслідків аварії Чорнобильської катастрофи. Сердечно дякуємо за героїчний подвиг, за виконаний громадянський обов’язок, за врятоване вашими зусиллями людство. Ми пам’ятаємо завдяки кому сьогодні живемо.



                                                           
Фото з архіва бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар