середу, 3 серпня 2016 р.

Обличчя української історії - до Року Івана Франка в Україні

 
З 2 по 9 серпня 2016 року в бібліотеці проходять заходи, приурочені видатному сину українського народу Івану Франку. У рамках обміну досвідом та бібліотечним фондом наші колеги з Бібліотеки №15 для дітей надали допомогу у підборі літератури для оформлення ілюстративної книжкової виставки
"Велетень думки і праці" 
та передали твори Івана Франка, які бібліотека №15 отримала в дарунок від своїх читачів. 

Бібліотекарі розповіли дітям про цікаві маловідомі факти перебування письменника в Києві. 160 років тому народився український майстер пера Іван Франко. Життя поета було тісно пов’язано з Західною Україною, проте Київ в його долі відбився дуже яскравим штрихом. Саме в столиці він зустрів ту, яка стала супутницею життя до кінця його днів. Це Ольга ХоружинськаЦя освічена жінка була йому вірною дружиною, народила трьох синів і дочку, писала статті, видавала журнал ”Життя і слово”, багато допомагала чоловікові у написанні та виданні творів, переживала з ним радість і горе. Саме вона спонукала Франка записатися до Чернівецького університету — і він здобув вищу освіту. А невдовзі за кошти дружини Іван Якович поїхав до Відня, де написав та захистив дисертацію і отримав диплом доктора філософії. До Києва Франко прибув лютому 1885, щоб попрацювати в бібліотеці Колегії Павла Галагана. Дітям цікаво було дізнатися, що на честь Івана Франка в Києві названі вулиця, площа, театр, бібліотека та школа. На площі, поруч з театром, що носить його ім’я, встановлено бронзовий пам’ятник поетові. Його автори: скульптор А.Бєлостоцький, О.Супрун, архітектор - Н.Іванченко.
У бібліотеці АН України імені В.Вернадського зберігається 12 тис. томів зібраних ним книг. У столиці живуть нащадки Івана Яковичаонук Роланд Тарасович Франко і внучка Дарина Тарасівна Франко.






Бібліотекар середньої школи №151 в Чапаєвці - 
Куріненко Віра Тимофіївна
біля книжкової виставки.  





Завідуюча бібліотекою
 Калюжна Любов Леонтіївна

Відеофільм взято із відеоканалу на Ютьюбі
Галицька Старовина.

Немає коментарів:

Дописати коментар